25-06-2020

40 jaar Hagenaar Reclame!

Een bijzondere mijlpaal: Hagenaar Reclame B.V.  bestaat 40 jaar. Waar het begon met de vindingrijke oprichter Adrie Hagenaar die vakmanschap tot in de puntjes verfijnde, staat zoon Wilbert op het punt het bedrijf over te nemen. Hij blikt terug op 40 jaar ambacht in de signbranche.

Hagenaar 40 jaar

‘Het begon in de jaren ’70. Als klein jochie verrichtte mijn vader Adrie hier en daar wat hand- en spandiensten bij een schildersbedrijf dat zich ook met reclame bezig hield. Zo verdiende hij een paar centen, maar vooral leerde hij de speciale ambachtelijke zeefdruktechniek kennen. Hij bouwde een zeefdrukmachine en oefende hiermee thuis in het schuurtje van zijn ouders. De zeefdrukramen werden in de badkamer voorbereid, met een kleurig resultaat als gevolg.


De vraag naar stickers groeide en met de productie vanuit huis en de vele opdrachten van particulieren liep deze hobby snel uit de hand. Mijn vader maakte zijn studie MTS werktuigbouwkunde af en begon op 1 juli 1980 zijn eigen bedrijf, met de voorkeur voor zeefdrukken. Het werd toen ook hoog tijd voor een eigen pand, aan de Molendijk. Vanuit daar nam de druktechniek een vlucht en groeide Hagenaar van één medewerker in de studio tot een gerespecteerd bedrijf met zo’n 15 medewerkers. Groei was niet direct het doel én nog steeds niet, maar het hebben van een stabiel bedrijf was dat wel. Met de technische kennis van mijn vader werd er daarom continue doorontwikkeld. In de beginjaren waren er bijvoorbeeld nog geen zelfklevende folies of plotters. Alles werd met de hand geproduceerd. Toen de eerste kleurfolies in 5 kleuren kwamen, kocht mijn vader één van de eerste plotters in Nederland (een plotter snijdt zelfklevend stickermateriaal uit tot de gewenste vorm). Heel vindingrijk en een gat in de markt bleek al snel.


Hagenaar Reclame behoorde tot 1 van de 3 bedrijven in Nederland met een plotter in huis. We leverden volop beletteringen en snijteksten aan grote beletteraars en produceerden alles zelf. In het begin nog met projectiesystemen en handmatig snijden van de belettering. We maakten ook zelf films voor de zeefdruk in een aparte donkere kamer. De potloodschetsen en handgeschreven orderbonnen gingen zelfs nog met de post naar de klanten toe. Maar zo kon het niet blijven, zeker om met de snelheid van de tijd mee te kunnen gaan moesten er grote aanpassingen en aanschaffingen gedaan worden. Oók mijn moeder begon toen mee te werken. Ze nam de facturatie voor haar rekening en pakte veel zaken op om mijn vader te ontlasten. De orderbonnen en facturen werden handmatig getypt op een ouderwetse typemachine en tot op heden voert zij nog steeds de gehele administratie en personeelszaken. Het gezegde “Naast een goede zakenman, moet een sterke vrouw staan” is dan ook letterlijk van toepassing hier.


Hagenaar Reclame maakt het verschil dankzij de vindingrijkheid van mijn vader. Zijn motto was en is “Alles is mogelijk en je moet oplossingsgericht denken”. Door de enorme groei zijn we in 1990 verhuisd naar de Lelystraat 61. Wij zijn een productiebedrijf voor binnen- en buitenreclame en nog zoveel meer. We produceren vanaf het basismateriaal tot de aflevering, we werken de ideeën van onze klanten (digitaal) uit en zijn betrokken tot het werkelijke product is gemonteerd. Met een DTP afdeling, een afdeling waar voorbereidend werk wordt verricht, een spuiterij, zagerij, lasafdeling en montagehal wordt alles mogelijk gemaakt. Grote machines zijn aangeschaft om het voorbereidende werk zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, denk dan bijvoorbeeld aan hoogwerkers om op bepaalde hoogten te kunnen werken. In het verleden bouwde mijn vader overigens zelf ook machines; speciale buigmachines en zeefdrukapparatuur.


Nu, 40 jaar later, is het tijd voor mij om me daadwerkelijk met het bedrijf bezig te houden. Zo kan mijn vader het wat rustiger aan gaan doen. Ik studeerde werktuigbouwkunde op de TH in Rijswijk en volg Hagenaar Reclame al van jongs af aan met veel interesse. Ik kroop als klein ventje letterlijk tussen de machines door en sprak toen al de wens uit om “dikke teur” te worden. In 2006 startte ik als parttimer en in 2009 ging ik fulltime aan de slag. Ik maak graag aparte dingen en van uitdagende projecten gaat mijn hart sneller kloppen. Net als de rest van team Hagenaar staan we elke dag klaar om mooie projecten tot een succes te maken, want Hagenaar Reclame is niet zomaar een simpel beletteringsbedrijf. Ondanks dat er nu meer concurrentie is dan 40 jaar geleden, onderscheidt Hagenaar zich nog steeds in de branche. De machines zijn aangepast en het werk kan sneller en meer geautomatiseerd gedaan worden, maar wij blijven producten en projecten uitvoeren waar het echte handwerk nog aan te pas komt. We produceren alles in eigen huis, we maken de tekeningen en “knutselen” alles zelf in elkaar. Tot de klant tevreden is, want dat is in 40 jaar niet veranderd. Het vak van signmaker is creatief en het is onze uitdaging om met materialen en logo’s een fysieke en unieke reclamevorm te maken. En omdat we alles zelf maken, kunnen we snel schakelen met onze klanten. Die persoonlijke aandacht, kwaliteit en het ambachtelijke maatwerk blijven onderdeel van ons DNA. Dát is waar mijn vader zich 40 jaar lang voor 1000% voor in heeft ingezet en daar bouw ik graag de komende 40 jaar aan verder!’


Wilbert Hagenaar

Meer weten over deze blog?