Bij het kiezen van lichtreclame komt een hoop kijken. Je wilt immers zowel overdag als 's nachts goed zichtbaar zijn. Hoe zorg je hiervoor? Wij nemen je in deze blog specifek mee in de wereld van kleurkeuzes voor lichtreclame.
Er zijn tal van trends en mogelijkheden wanneer het op lichtreclame aankomt. Dik, dun, klein, groot, materialen, kleuren, lettertypen et cetera.
Waar moet je nu echt op letten bij het kiezen van lichtreclame om een zo groot mogelijke impact te maken met jouw lichtreclame? Hoe zorg je dat jouw reclame goed zichtbaar is? In deze blog kijken we naar het gebruik van kleur.
Wist je dat kleurkeuze naast het uitdragen van jouw merk ook belangrijk is voor de zichtbaarheid van jouw lichtreclame?
Zo raden wij altijd aan om te werken met kleuren die een hoog contrast hebben tegenover elkaar, ofwel: complementaire kleuren. Ken je die afbeeldingen voor kleurenblindheid? Door het lage contrast tussen de kleuren is het moeilijk de tekst van de achtergrond te onderscheiden. Pas je dit toe bij jouw lichtreclame wordt de tekst van jouw lichtreclame minder goed zichtbaar. Complementaire kleuren daarentegen zorgen voor een groot contrast.
Wil je reclame plaatsen op het dak? Dan is het bijvoorbeeld niet handig om witte of lichtgrijze letters te kiezen voor de lichtreclame. Zo kun je door het witgrijze wolkendek de reclame mogelijk niet goed meer zien.
Worden jouw letters geplaatst op een achtergrond met een andere contrastkleur, zoals eerder beschreven, is dit natuurlijk geen probleem.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om ook de zijden van de letters een complementaire kleur te geven. Waarom? Zo blijft de 3D vorm van de reclame zichtbaar en verdwijnt deze niet in dezelfde kleur aan de voorkant van jouw letters. Wanneer je vanaf beneden tegen de letters aankijkt, zie je een duidelijk verschil.
Wanneer je kijkt naar 2D belettering met een 3D effect, zul je altijd zien dat dit effect wordt aangebracht met een andere (vaak) donkere kleur. Met het gebruik van dezelfde kleur zou je geen onderscheid zien.
Voorbeeld: graffiti letters en reclame van De Beren
Fotografen maken graag gebruik van negatieve ruimte (of witte ruimte) om een onderwerp uit te lichten. Wist je dat dit ook zo werkt voor jouw lichtreclame?
Het gebruik van deze negatieve ruimte trekt direct jouw oog naar het onderwerp. Het gaat om een egale achtergrond waarin niets (of zeer weinig) gebeurt. Met een drukke achtergrond valt jouw onderwerp compleet weg.
Van alle kleuren die mensen van nature minder opvallen, is blauw de kleur die bij waarneming minder goed te onderscheiden is voor onze ogen. Mensen die last hebben van nachtblindheid kunnen in het donker meer moeite hebben met het zien van de kleur. Wil je dat jouw lichtreclame dag en nacht opvalt voor iedereen? Laat de kleur blauw dan liever achterwege. Kleuren die wel goed opvallen voor het menselijk oog zijn rood en groen. Ook raakt de kleur meer verstrooid in vergelijking met rood en groen. Daardoor oogt de reclame minder scherp en is daardoor minder goed zichtbaar.
Wist je dat blauwe Ledteksten ook minder helder zijn? Dit komt, omdat ze een lagere lichtintensiteit hebben dan kleuren als wit en rood.
Onderstaande kleuren zijn over het algemeen het best zichtbaar tegen donkere achtergronden. Rood is zelfs zichtbaar tegen bijna elke kleur achtergrond!
Rood
Groen
Wit
Oranje
Geel
Nu heb je hopelijk wat meer inzicht in het gebruik van kleuren voor jouw ideale lichtreclame. Uiteraard is het belangrijk om niet alleen voor een kleur te kiezen die opvalt, maar ook past bij jouw boodschap en merk. Gelukkig is het gebruik van kleuren en contrasten niet het enige wat zorgt voor leesbaarheid van lichtreclame. Is blauw bijvoorbeeld heel belangrijk in jouw huisstijl? Onze specialisten kijken graag met je mee naar lettertypen en andere elementen die zorgen voor een goede leesbaarheid. Heb je al een idee wat je wilt? Deel het met onze projectmanagers.