FAQ / Snel en eenvoudig vinyl verwijderen

Snel en eenvoudig vinyl verwijderen

Het verwijderen van vinyl kan soms ellendig lang duren. De ene keer is het een fluitje van een cent, de andere keer kost het heel veel tijd. Dit alles hangt af van de leeftijd van de folie, het type folie, het type ondergrond, etc.

Meestal is het niet te achterhalen om welk type folie het gaat of hoe oud de folie is. Om deze reden wordt het verwijderen van folie nooit als vaste prijs opgegeven.

Hieronder een aantal tips voor het verwijderen van folie, mocht u zelf aan de slag gaan:

 1. 1. Probeer eerst te achterhalen om welk vinyltype het gaat en hoe lang het er al kleeft. Hoe ouder de folie, hoe moeilijker het wordt om hem te verwijderen. Soms ligt er nog een onderlaag onder om bijvoorbeeld een betere hechting met moeilijke profielen te verzekeren.
 2. 2. Als u het merk en het type van de folie kent, kunt u er de specificaties op nalezen in verband met tips voor de verwijdering.
 3. 3. Wanneer er zich meerdere lagen boven elkaar bevinden, kunt u in de regel niet uitsluitend de bovenlaag verwijderen.
 4. 4. Voor het verwijderen van kleine vinyldeeltjes gebruikt u het beste een warmtepistool – wees echter voorzichtig om het substraat niet te beschadigen. Houd altijd de geadviseerde afstand tussen het warmtepistool en het vinyl in de gaten. Verwijder het vinyl vervolgens met een rakel.
 5. 5. Ook voor het verwijderen van grotere vinylstukken kunt u weliswaar een warmtepistool gebruiken. Sommige gebruikers werken liever met iets anders, zoals bijvoorbeeld een soldeerlamp of een stoomapparaat. Ook in dit geval moet u er natuurlijk op letten dat u de ondergrond niet beschadigt (let vooral op blaasjes).
 6. 6. Om vinyl te verwijderen trekt u het in een hoek van 90° weg. Reflecterende folie komt beter los, wanneer u hem zo dicht mogelijk bij de ondergrond vasthoudt en er in een hoek van 180° aan trekt.
 7. 7. Overdrijf niet met de hitte tijdens het verwijderen van vinyl van ruiten met dubbele beglazing, omdat de ruiten anders mogelijk kunnen barsten.
 8. 8. Voor het verwijderen van de kleeflaag gebruikt u het best een speciale lijmverwijderaar. Als het om een scheikundig product gaat, moet u gepaste kledij dragen, een masker opzetten en handschoenen aantrekken.
  Zorg bovendien voor voldoende luchtcirculatie.
 9. 9. Alvorens een nieuw vinylobject aan te brengen moet u het substraat met een reinigingsmiddel schoonmaken om de laatste kleine deeltjes te verwijderen.